Зберігати спокій, любити Україну та отримувати нові знання

Зберігати спокій, любити Україну та отримувати нові знання

Рекомендації з безпеки та оборони від осередку Пласту у Львові

СКОБ, друзі та подруги! Впевнені, останнім часом ви часто натикались на такі матеріали, як цей – створений у реакції на теперішні суспільні події в Україні. Все частіше ми чуємо від наших друзів, побратимів на Сході, в соцмережах та ЗМІ повідомлення про посилення російської агресії та застереження щодо власної безпеки. Водночас крім цих повідомлень в інфопросторі з’являється дедалі більше рекомендаційних матеріалів та порад щодо власної безпеки, безпеки родини та громади.

Остудивши голову та зібравшись з думками ми у Пласт Львів вирішили зробити власний збірник порад для пластової та львівської громади. Звісно ж будемо раді поширенню цієї інформації друзям та знайомим по усіх усюдах, якщо вона буде вам корисною.

Перш за все – зберігайте спокій та любіть Україну.

Кожен з нас вже готовий.

Попри суспільний неспокій, закликаємо пам’ятати, що протягом усієї своєї історії пластуни стояли в передових колах готовності захищати життя власне, друга та України. Пластун плекає силу тіла і духа, вишколений природою та викликами – він знає, як дати собі раду. Ми не маємо “бути готовими” до викликів, ми вже готові, адже готовність пластового люду закладали у програму Пласту ще її засновники (лиш згадайте за яких умов Пласт створювався).

Що робити у випадку широкомасштабної агресії?

Оберіть свою роль:
1. Чинити спротив окупації. Зголошуйтеся до лави сил територіальної оборони.

Територіальна оборона – це сукупність сил та засобів оборони нашої держави на певній адміністративно-територіальній ділянці. За потреби оборони стратегічних об’єктів, державних установ чи шляхів сполучення сили територіальної оборони мобільно розгортаються на певній ділянці впродовж доби після оголошення заклику до зброї.

На Львівщині такою силою є бригада територіальної оборони, частини якої розташовані у різних містах. Ці частини постійно вдосконалюють свою бойову майстерність, проходячи вишколи на полігонах Львівщини. З початком 2022 року, сили територіальної оборони мають на озброєнні не лише стрілецьку зброю, але й інші види зброї та техніки, щоб зуміти в потрібний час виконати бойові завдання.

Членами і членкинями цього підрозділу є добровольці, яким не байдужа ситуація, що коїться в нашій державі вже восьмий рік та вони повні рішучості зі зброєю в руках виступити для оборони нашого краю. Ти теж можеш вступити до батальйону територіальної оборони своєї місцевості. Не будь байдужим, бо війна може прийти і до твого дому – телефонуй за номером 063 027 62 84.

(текст подано автором каналу “Резервісти територіальної оборони Львівщини” ст. пл. скобом Тарасом Іщиком, ЛЧ)

2. Закликати інших до боротьби

Хтось готовий взяти зброю до рук, а хтось не готовий – то не проблема. Бо в Армії саме стріляє близько 20% особового складу, а всі інші – роблять інші надважливі справи оборони.

Дізнайтеся, де біля ваших житла та роботи знаходяться укриття.

Ось карти їх розміщення у Львові. У багатьох випадках на них вказують спеціальні написи на стінах будинків. Якщо бомбосховище далеко — дізнайтеся, чи відкритий доступ у підвал вашого чи сусіднього будинку.

Не зле буде нагадати собі (або ж навчитись, якщо колись пропустили) знання з:

  • першої медичної допомоги (у цьому можуть допомогти наші друзі з “Мальтійська служба допомоги”, які навіть проводять виїзні групові експрес-курси)
  • тактичної медицини (друзі-такмеди, відгукніться у коментарях)
  • самооборони (вжe цiєї сyбoти, 5 лютoгo, львiв’ян тa всiх oхoчих кличyть нa вишкiл Обласного штабу ооброни, aби пiдгoтyвaтись дo мoжливих бoйoвих дiй. Усі деталі тут)

Підготуйте “рюкзак безпеки”

Мати “коло руки” найнеобхідніші речі в разі надзвичайної ситуації значно скоротить час на збори, тож складіть все у місткий, зручний рюкзак і тримайте його напоготові. Ось що радить покласти туди українська ДСНС:

  • копії важливих документів ― паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість та автомобіль. Можна покласти туди також фотографії рідних та близьких, усе запакувати в поліетилен;
  • кредитні картки та готівку;
  • дублікати ключів від дому й машини;
  • карту місцевості, а також інформацію про спосіб звʼязку й умовлене місце зустрічі вашої родини;
  • невеликий радіоприймач і батарейки до нього;
  • ліхтарик (краще кілька), запасні елементи живлення до нього, сірники, запальничку, свічки;
  • компас, годинник (краще водонепроникний);
  • мультитул, ніж, сокиру, сигнальні засоби на кшталт свистка;
  • кілька пакетів для сміття обʼємом 120 літрів. Якщо їх розрізати, із них можна зробити намет або тент;
  • рулон широкого скотчу;
  • пачку презервативів. У них можна надійно зберігати сірники чи запальнички, ними зручно закорковувати ємності від комах та піску. У презервативах можна переносити воду. Також їх використовують у якості джгута для зупинки кровотечі;
  • близько 20 метрів синтетичного шнура 4—5 мм завтовшки;
  • блокнот і олівець;
  • нитки та голки;
  • одяг: два комплекти спідньої білизни, дві пари бавовняних шкарпеток, шкарпетки з вовни, запасні штани, сорочку або кофту, плащ-дощовик, плетену шапочку, рукавички, шарф і зручне взуття;
  • намет, поліуретановий килимок, спальник (якщо дозволяє місце);
  • засоби гігієни: зубну щітку й пасту, невеликий брусок мила, рушник (бувають похідні пресовані), туалетний папір, кілька пачок сухих та вологих серветок, засоби інтимної гігієни, бритву, манікюрний набір;
  • за потреби — предмети догляду за дітьми;
  • металеві казанок, флягу, ложку, чашку;
  • запас їжі на кілька днів: висококалорійні солодощі (чорний шоколад із горіхами, льодяники), тушонку, галети, суп-пакети, мʼясні та рибні консерви. Якщо дозволяє місце ― крупи, макарони, сухі овочеві напівфабрикати;
  • запас питної води на 1—2 дні, за можливості його треба періодично оновлювати.

Загальна вага рюкзака не має перевищувати 50 кілограмів ― щоб людина могла швидко з ним пересуватися. Все як в інтенданта на таборі Вода, їжа, запаси, павер- банки на певний час. Повитягайте з антресоль плецаки та пальники, запасіться тим, що зазвичай берете в мандрівку. Не забудьте про готівку.

Сприймайте інформацію критично та діліться нею з іншими.

Уважно аналізуйте джерела, з яких ви сприймаєте інформацію (особливо, якщо вона видається вам провокативною, або такою, що не має достовірних джерел. Наприклад, виявляти сайти, що вже не раз попались на брехні допоможе Фейкориз (https://fgz.texty.org/) від texty.org.

Уважно поставтесь до інформації, яку ви передаєте дітям, адже для них – ви авторитет. Для цього дуже радимо переглянути матеріали-поради від Нова українська школа та Світлани Ройз.

До речі, під час сходин, що є певним аналогом освітніх заходів варто вивчити з дітьми правила евакуації та захисту, хороші поради тут.

А керівникам компаній та організації, щиро радимо матеріал для zahid.net від львівської пластунки психотерапевтки і супервізорки Марії Олійник.

На читанку лишаємо ще кілька хороших матеріалів з порадами від DEJURE та Української правди.

Бонусом, від проводу львівського осередку ми підготували інфографіку (завантажуйте тут) з добіркою порад, яку можна видрукувати та повісити у домівці, аби поширити інформацію.

Слухайтеся пластового проводу

Окрім безлічі потрібних матеріалів маємо також рекомендації до дій пластунів під час загрози повномасштабного російського вторгнення від Крайової Пластової Ради. Переглянути та прочитати їх можна на закритих каналах для пластунів (зазирніть у “Дискусії”).

Як повідомляє КПР, в документі описані дії на випадок 4 сценаріїв різного ступеня загрози, починаючи від «зеленої зони», у якій ми зараз перебуваємо, до «червоної зони», якої сподіваємось уникнути.

Слово станичного Пласту у Львові ст. пл. скоба Ярослава Булишина, J:

Я вірю в те, що Росія не наважиться на широкомасштабне вторгнення поки в Україні є громадяни, що готові відстоювати своє. Усі 32 роки після відновлення Пласту в Україні ми виховували саме таких громадян: свідомих, впевнених, здатних вести за собою та допомагати іншим. Тепер ми є значною частиною нового українського суспільства якого так боїться наш північно-східний сусід. І правильно робить, бо якщо буде потрібно, усі українці знову стануть пліч-о-пліч заради захисту свого і пластуни точно не стоятимуть осторонь.

Окремо хочемо щиро подякувати усім пластунам станиці Львів та Пласту в Україні та світі, які докладають свої час, знання та зусилля для підтримки, навчання та озброєння українців у цей непростий час.

Дякуємо, друзі та подруги, що допомагаєте іншим ставати сильнішими!

Насамкінець цитуємо витримку з Пластового Обіту, про який ми радимо нагадувати собі у хвилини страху та туги:

Я працю й невдачі, всі злидні й недолю Прийму як завдання великої гри,
З життям поборюсь, як з трудами у полі, 
Мину обережно зрадливі яри.

СКОБ!

ОСТАННІ НОВИНИ

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років Детальніше

Час для прочитання: 4 хв

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові!

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові! Детальніше

Час для прочитання: 3 хв

Показати ще

МИ ЗАВЖДИ НА ЗВ’ЯЗКУ