До 111 річниці заснування Пласту львівські пластуни вшанували пам'ять засновників організації

До 111 річниці заснування Пласту львівські пластуни вшанували пам'ять засновників організації

Дорослі волонтери організації зібрались на Меморіалі Пластунам, що Не Зламали Своїх Присяг та на Полі Почесних Поховань на території, щоб віддати шану, пластунам, які жили з ідеєю Пласту на устах.

До річниці заснування Пласту члени організації у Львові провели урочистий церемоніал до Дня Першої Пластової Присяги, яка 111 років стала початком існування найбільшої молодіжної організації України.

Пластову присягу на вірність Україні вперше склали 10 юнаків у Львові 12 квітня 1912 року. Традиційно цей день вважають днем народження організації. Зараз Пласт існує у 24 країнах світу та в 108 населених пунктах в Україні.

Усі дійсні члени станиці Львів (дорослі волонтери організації) зібрались на Меморіалі Пластунам, що Не Зламали Своїх Присяг та на Полі Почесних Поховань на території Личаківського цвинтаря у Львові, щоб віддати шану засновникам організації, пластунам, які жили з її ідеєю на устах та спочивають на Вічній Ватрі. Церемоніал вшанування супроводжувався молебнем, співом Пластового Гімну, покладання квітів та лампадок.

Квіти та лампадки члени Почесної Ватри Пласту поклали до могил засновника Пласту д-ра Олександра Тисовського (Дрота), Начального Пластуна Северина Левицького (Сірого Лева), відновника Пласту у Львові Олеся Криськіва, Меморіалу Пластунам та пластунів що віддали життя на російсько-українській війні: Віктора Гурняка, Артема Димида, Тараса Гаврилишина, Павла Петрущака, Андрія Ганкевича, Олексія Тарасіва.

Пластова присяга - це компас цінностей та дороговказ для кожного члена Пласту. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять всіх тих, заради кого маємо можливість продовжувати Велику ідею Великої Гри. Складаємо пластові присяги, які 111 років складали наші попередники. Велика честь - продовжити їх справу на вірність Богові і Україні, допомагаючи іншим, жити за Пластовим Законом, - керівник Пласту у Львові Ярослав Булишин.

Під час церемоніалу найвищу пластову відзнаку Залізний Пластовий Хрест за Геройський Чин посмертно вручили трьом родинам львівських пластунів від Конференції Українських Пластових Організацій - головного представництва Пласту у світі. Серед них:

БІЛИК Андрій,
син Богдана та Марії 
(8.06.1984, м. Львів - 22.11.2015, поблизу с. Малинове (Станично-Луганський район) Луганської обл.)
Військовий позивний «Бук». Пластун, гуртковий провідник гуртка “Кондори” 15 куреня ім. П. Полуботка (1998-1999 рр.) та гуртка “Рисі” в складі 44 куреня ім. П. Орлика у Львові. Активний учасник Помаранчевої революції. Професійно захоплювався туризмом. Працював у туристичному бізнесі. Член суддівської колегії туристичних змагань “Стежками Героїв” 2004 року. Призваний до війська у лютому 2015 року. Рядовий військової частини ВО798. Службу проходив у 130-му окремому розвідувальному батальйоні. Водій 1-го відділення 2-го взводу роти глибинної розвідки.  Загинув вранці 22 листопада 2015 р. поблизу села Малинове (Станично-Луганський район) Луганської області підірвавшись на вибуховому пристрої. Похований в с. Дубровиця, Яворівського р-ну. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі  16.01.2016 нагороджений посмертно медаллю «За військову службу Україні».

МИСЯК Володимир,
син Івана та Марії Губерт
(23.12.1907, м. Львів — кін. 06.1941, м. Львів)
Пластун розвідник 6 куреня ім. І. Богуна, гурток «Пугач» (Перемишль), 21 Волинський курінь УУСП «Січові Стрільці». Закінчив Перемиську гімназію (1926), маґістр права, працював адвокатом у Любачеві. Заарештований НКВД за протибольшевицьку діяльність 30.04.1941, розстріляний у Замарстинівській тюрмі у Львові.

ГУНДЯК Микола,
син Миколи та Анни
(20.04.1915, с. Микуличин, Івано-Франківської обл. - ??.06.1941, м. Станіслав)
Пластун гуртка «Пугач» 11 куреня ім. Мазепи у Станиславові. Присягу склав – 13.06.1929. Станиславівську гімназію закінчив у 1936 р. 1 грудня 1938 р. спільно з старшим братом Василем перейшов на Закарпаття для участі у встановленні Карпатської України. Направлений до уряду Августина Волошина в м. Хуст. Після боїв і втрати на полі бою брата проривається на вузькоколійці через кордон в Галичину. Спійманий польськими пограничниками і доставлений до Стрийської тюрми. Там засуджений до розстрілу, проте через втручання батька, що був війтом с. Микуличина та внесення ним застави, смертну кару скасовують. Заарештований більшовиками 21.05.1941. Звинувачення: член ОУН. Перебував у станіславській тюрмі. Подальша доля невідома. Ймовірно знищений більшовиками в часі приближення фронту. 23.11.1964 справу припинено.

Велике святкування Першої Пластової Присяги для львівських пластунів від наймолодших пташат (від 2 років) до найстарших пластунів-сеніорів планують провести 22 квітня у Парку Культури у Львові - https://fb.me/e/Z6x9GpSD
 

Підтримай розвиток Пласту у Львові

Підтримай розвиток Пласту у Львові

ОСТАННІ НОВИНИ

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові!

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові! Детальніше

Час для прочитання: 3 хв

Пласт Львів зібрав 700 000 грн на Золотому благодійному вечорі

Пласт Львів зібрав 700 000 грн на Золотому благодійному вечорі Детальніше

Час для прочитання: 2 хв

Показати ще

МИ ЗАВЖДИ НА ЗВ’ЯЗКУ