Символіка куренів: історія одного прапора

Символіка куренів: історія одного прапора

Курінь – це велика родина, яка об’єднує людей певної вікової категорії. Така структурна одиниця Пласту гуртує та допомагає краще зоорганізовувати діяльність юнаків(11-18 років) та старшопластунів(18+).

Нерідко курені мають велику і довгу історію існування: декілька поколінь вихідців, свої традиції і обов’язково патрона(історичну особу), барви, курінний прапор та знамено, порядковий номер, тощо. Усе з вище переліченого ідентифікує та робить унікальним кожного із них. Досвідчений та кмітливий пластун може легко впізнати члена якогось куреня, банально, по барвистій хустині на однострої чи нашитому числу на правому рукаві пластової сорочки.

Найважливішою символікою вважається курінний прапор. Курінна хорунжа завжди присутня із ним на офіційних пластових заходах, окремих курінних сходинах. У Пласті навіть існує забобонне упередження: “Якщо падає прапор, то на курінь чекає розформування”. Одним із найстарших куренів Станиці Львів, що був заснований 12 жовтня 1991 році, є к.ч. 8 ім. Ольги Басарабки. Їхній прапор передавався з руки в руки декільком поколінням вихованців куреня і продовжує по цей день. Його фон складається з двох кольорів – жовтий і зелений, які власне і є барвами куренями.

Верхівку прикрашає три стрічки: дві з них традиційних кольорів, а одна унікальна за перемогу в 2011 році як курінь року.

2011 рік, вручення нагороди “Курінь року” Цікавим є те, що зазвичай на прапорах зображені сильветки (емблеми) гуртків, що заснували курінь.

“Наш прапор один з небагатьох, що не має зображення сильветок. Ми спеціально писали листи з тим,що емблеми гуртків постійно змінюються, а це нечесно відносно інших гуртків,” – розповіла зв’язкова Басарабок, ст.пл. Софія Гайворонська, Амазонки.

З часом у кожному курені змінюється покоління. На місце старших приходять молодші, але все ж історія куреня не перестає жити завдяки тому, що кожен усвідомлює важливість зберегти і передати її далі.

Якщо ти теж хочеш відчути атмосферу пластування та стати частиною історії, а для когось у майбутньому виховником чи виховницею – заповнюй форму реєстрації на сайті Пласту у Львові!

Долучайся до Пласту у Львові!

Долучайся до Пласту у Львові!

LAST NEWS

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років More details

Time to read: 4 minutes

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові!

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові! More details

Time to read: 3 minutes

Show more

WE ARE ALWAYS IN TOUCH