Пластунка Ярина Нижник, ЧоК про летунське пластування

Пластунка Ярина Нижник, ЧоК про летунське пластування

Нам дала інтерв’ю ст.пл.вірл. Ярина Нижник, ЧоК, дійсна курінна старшопластунського куреня «Чота Крилатих» , який на сьогоднішній день єдиний, що спеціалізується на летунському напрямку пластування.

«Людина нібито не літає… А крила має. А крила має!» – ЛІна Костенко

Такий вислів є гаслом багатьох пластунів у Пласті. Нам дала інтерв’ю ст.пл.вірл. Ярина Нижник, ЧоК, дійсна курінна старшопластунського куреня «Чота Крилатих», який на сьогоднішній день єдиний, що спеціалізується на летунському напрямку пластування.

В скільки років ти почала цікавитися летунським напрямком пластування?

Мені було 17, моя юнацька душа хотіла екстриму… Тому не дивно, що останнім табором в УПЮ став КЛТ “Чота Крилатих”. На цей крок мене підштовхнула тодішня зв’язкова куреня ч. 2 ім. Олени Степанів, Дзвінка Петришин. Кожна її історія про Чоту відкривала мої очі все ширше, а бажання познайомитись з цими людьми збільшувалось шаленими темпами.

Чому саме Чота Крилатих?

Ті емоції, які я відчула на першій Чоті, запалили мене до розвитку мого вже старшопластунського куреня, що спеціалізується на летунському напрямі, і от вже 9 років я з Чотою і 2 роки курінна. Проте найбільше я вдячна за можливість навчатись польотам на параплані. В Україні не багато місць, де можна вчитись літати. Парапланеризм – складний вид спорту, який потребує неабиякої підготовки.Емоції польоту важко передати. Якщо він усвідомлений, контрольований – то є час подумати про щось більше, аніж про побутові справи. Коли я в небі – я відпочиваю ментально. Я набираюсь сил і запалу до щоденних завдань. Для мене авіація – місце сили, курінь – родина, а оселя Чоти Крилатих – дім.

Які є можливості у цій спеціалізації?

На сьогоднішній день у курені 47 членів і кожен тут знайшов щось для себе. У нас є два сертифіковані пілоти, більше 20 пілотів-парапланеристів по цілому світу, працівниця авіакомпанії, пілоти на квадрокоптерах, знавці космосу, орнітології,метеорології, ми також займаємось адміністративною та виховною роботою в Пласті.

Розкажи трохи про летунську пробу. Чи складно стати скобом\вірлицею обсерваторкою? Яка популярність на цю пробу?

Кожен може відчути чар летунського пластування! Для пластунів розроблена ІІІ проба на вірлицю/скоба обсерватора. Організовуючи летунські заходи та здаючи летунські вмілості, діти розширюють свій кругозір, збільшують навики в комунікації та отримують ази у авіації. Наразі в Україні є лише троє іменованих обсерваторів. І не через те, що потрібно робити складні проекти, а швидше, через страх невідомого. Ми працюємо над тим, щоб юнацтво більше цікавилось летунським пластуванням.

Наскільки популярна спеціалізація між пластунами?

Люди у світі платять шалені гроші, щоб подивитись авіашоу, коли для нас це ледь не щоденне заняття на таборі. Тимур Фаткуллін – чемпіон світу з вищого пілотажу, залітає до нас в гості і виконує, розуму неосяжні, фігури прямо посеред дитячого табору. Забракне слів, щоб описати унікальність куреня “Чота Крилатих” і кожного, хто творить це середовище. Тому радо запрошую всіх пластунів і друзів Пласту брати участь у наших заходах, щоб особисто поринути у цю неперевершену атмосферу летунського пластування.

Я теж так хочу!

LAST NEWS

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років More details

Time to read: 4 minutes

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові!

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові! More details

Time to read: 3 minutes

Show more

WE ARE ALWAYS IN TOUCH