8 машин, названих на честь Героїв-пластунів, вирушили на фронт

8 машин, названих на честь Героїв-пластунів, вирушили на фронт

Про підсумки колаборації Пласт Львів та Авіація Галичини «На лицарську честь і на предківську славу», або як від створення мілітаризованих шевронів старшопластунських куренів дійти до повноцінної колекції унікального одягу.

У квітні, до 111-річчя найбільшої та найстаршої скаутської організації України осередок Пласту у Львові з брендом українського одягу Авіацією Галичини створили лімітовану колекцію худі, що розлетілась по цілому світу.

Завдяки пластунам з США, Канади, Великої Британії, України, Німеччини, Польщі, Іспанії, Австралії, Австрії, Швеції та Фінляндії ми закрили збір за 3 тижні – до 111 річниці Дня Першої Пластової Присяги.

Загальна сума зібраних за акцію коштів – 1 607 800 грн дозволила нам придбати та відправити на фронт 8 машин, що названі на честь пластунів-героїв.

“Від самого початку це був не просто швидкісний фандрейзинг. Ми з Ромком Колобком працювали над ідеєю майже пів року, вона трансформовувалась від “давайте пошиємо мілітарні шеврони” до “ми створимо найкрутіший пластовий светр, який захоче мати кожен пластун та пластунка в світі”. 


Тут було багато душі, і найперше ми хотіли зберегти пам’ять нашої енергії від єдності пластунів усього світу у боротьбі з ворогом. А оскільки “пластова мова” знайома пластунам на усій планеті – нам вдалось зробити дуже особистий у цінний худі, який говорить нам самим багато про нас: як ви вітаємось, яка в нас присяга, куди належимо і навіть улюблену пісню при ватрі. Це був складний фандрейзинг, але одним завданням було через 10 років відкрити шафу, одягти, зібратись на ватрі і згадати: ох які були часи!!! Ми всі горіли цим проєктом до останньої іскри. Десятки пластунів були до нього залучені. Без Віри Котузи з “Авіації Галичини” (теж пластунки) і її ангельського терпіння ми б не впорались. 

І нам вдалось. Наше вдалось вимірюється 8-ма машинами для пластунів військових, які ми гордо назвали на честь наших полеглих друзів. Наприклад авто, яке ми назвали “ЛУ”, на честь загиблого станичного Івано-Франківська Назарія Лугарєва, поїхало до пластуна з Франківська, який служить в ЗСУ. Такі історії дуже зворушували нас самих.

Я не пластую активно вже багато років. Але цей проєкт повернув мене до Пласту.», — розповідає про колаборацію її ідейна засновниця, львівська пластунка Христя Шабат.  

Худі з колекції “На лицарську честь і на предківську славу” розлетілись по цілому світу до екс-послів, заступників міністрів, істориків, єпископів, акторів, блогерів. До пластунів та пластунок від 8 років (певне на виріст) і до 90.

Деякі худі купували люди прихильні до організації і своїм внеском захотіли підтримати Пласт та залишити собі згадку про нього. А більшість тих, кого в Пласті ми називаємо бурлаками, сіроманцями, лісовими чортами, вовкулами та ще чотирма десяткамисотнями слів, що зрозумілі лише пластунам, обирали собі светри з індивідуальними символічними відзнаками.

Готуючи матеріали для розповсюдження акції комунікаційники зібрали контакти пластових осередків по всьому світу, щоб надіслати анонс колекції. Паралельно готували відео та візуальний супровід, в якому використали фото відомих представників Пласту, а на “бекграунди” – старовинне фото пластової оселі “Сокіл” подарованої організації Андреєм Шептицьким ще у 1931 році.

Спільними силами в перші три і в останні три дні ми продали половину всіх худі (прим. лімітована колекція складала 500 светрів). У підсумку найбільше замовлень отримали з України та США. Серед замовників “першунами” стали старшопластунські курені “Лісові чорти”, “Вовкулаки” та “Сіроманці”.

Зараз, озираючись на підсумки цієї історії, ми ще раз переконуємось, як нас багато по всьому світу, об’єднаних ідеєю Великої Гри у Пласті.

Гарно буде згадати в цій кампанії про випадкову історію  “підвішаного светра”. У розпал продажу колекції ми отримали запит від пластуна-військового, та  приятеля Пласту з Іспанії, який шукав когось, щоб подарувати ювілейний светр. Менеджери проєкту об’єднали їх обох. Таким чином, завдяки єдності, братерству та доброзичливості худі отримали навіть ті, хто не могли оплатити його повну вартість.

Тепер 500 щасливих людей ходять по цілому світу у светрах, які гріють їх на пластових таборах та нагадують про добре діло, яке зробив кожен, коли придбав його.

Пластуни, що на фронті отримали 8 машин, згодом отримають ще одну. Адже до фінальної мети акції – пікапів для пластунів-військових додатковими пожертвами долучились пластові осередки у світі та українські бізнеси: 10 тисяч канадських доларів ми отримали від Парафії Володимира і Ольги з Вінніпегу, 1750 американських доларів від братів Колосів з Торонто, 90 000 від кав’ярні Cheese Bakery. До суми доклали і виручку з 620 пластових таборових футболок, які відшили разом з “Авіацією Галичини” до 111-річниці Пласту.


Пласт Львів спільно з Авіацією Галичини висловлює подяку кожному, хто поширював, допомагав та мав змогу придбати худі і допомогти нам реалізувати нашу палку ідею “На лицарську честь і на предківську славу”. Особливо – львівським пластунам-волонтерам та Христі Шабат та Ромку Колобочку, завдяки яким ця історія стала можливою і розвинулась від мілітаризованих шевронів старшопластунських куренів до повноцінної колекції унікального одягу.

Нашим воїнам машини, в які “перетворилися” светри є необхідними. Вони допомагатимуть їм виконувати бойові завдання захищаючи наші житті. Це все стало можливим лише нашою спільною ідеєю, якою вже 111 років горять тисячі українців по всьому світу.

Я працю й невдачі, всі злидні й недолю Прийму як завдання великої гри,

З життям поборюсь, як з трудами у полі, Мину обережно зрадливі яри.

А летом крил скоба під хмари полину І бистро розгляну всю землю мою,

Промірю тернисті шляхи України, До щастя Вітчизну мою поведу.

Підтримай розвиток Пласту у Львові

Підтримай розвиток Пласту у Львові

ОСТАННІ НОВИНИ

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років

Найбільший пластовий осередок у Львові відсвяткував свої 112 років Детальніше

Час для прочитання: 4 хв

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові!

Вифлеємський Вогонь Миру — символ добра та віри, що засяяв у Львові! Детальніше

Час для прочитання: 3 хв

Показати ще

МИ ЗАВЖДИ НА ЗВ’ЯЗКУ